Life of a hacker – adventures via experiments

aLoHa

aLoHa

DPS Dream 7 firmware flashelés

2018. november 24. - aLoHa

Ez a tablet nagyjából évente kerül hozzám javításra, most más ROM-ot próbálok rátenni.

Az előző valószínűleg nem törölte a cache partícióról a szemetet, ami így megtelt...

A hibakép: Nem akar bebootolni, percekig áll a bootlogónál, és nem történik semmi.

 

Hozzávalók:

  • LiveSuite v1.07 <-- Nem tudom mi okból, de enyhén bloatware, önkényesen létrehoz az asztalon egy parancsikont, illetve a registrybe hozzárendeli a saját indítását egy billentyűkombinációhoz.
  • MicroUSB kábel
  • A tablet, lehetőleg feltöltve.

Mivel a tabletre rákeresve gyakorlatilag nulla terméktámogatással találkozunk, ezért szétszedjük. Alján két csillagcsavar, körben pattintós fülek, sérülésmentesen szétszedhető.

Arra gondoltam, bizonyára valami rebrandelt dolog lehet, a nyákon biztos van valami felirat, amiből eljutok egy másik gyártó másik típusáig, ahol majd lesz letölthető firmware, és kész is.

A lényeges kérés az volt, hogy magyar nyelvi támogatású legyen.

Az eszközben egy Allwinner A13-as ARM processzor van, illetve a nyákon a következő felirat:

INET-86VZ-REV03

Erre rákeresve kapunk jó néhány találatot, bár ezek nagyja sajnos halott link.

Ezt a tabletet árulják Azpen A 700 néven is, így már könnyebb ROM-ot találni az eszközhöz.

Többféle firmware-el és Android verzióval próbálkoztam, és néhány flashelés hibára futott.

 

Folyamat:

  • LiveSuite elindít, IMG fájl betölt.
  • Tablet kikapcsolva, és hangerő lefelé gombot nyomva USB kábelre dug, majd POWER gomb nyomkod.
  • A program kiírja, hogy felismerte az eszközt, akkor nem kell tovább nyomkodni, és elengedhető a hangerő gomb is.
  • Alap esetben a NEM-et választva normál flashelést próbálunk meg
  • Ha szerencsénk van, akkor 3-4 perc alatt végigfut, és megy a cucc.
  • Kevésbé nagy szerencse esetén 0x162 vagy 0x163-as hibát kapunk. Nem tudok kínaiul, illetve a hibára rákeresve eléggé használhatatlan információkat találunk különböző fórumokon.

Ami nálam működött: 0x163-as hibát kaptam, gondoltam megpróbálom formázva-forceolni az újratelepítést. Mikor felajánlja, hogy normál vagy formázós flashelést szeretnénk, válasszul igennel a formázást, majd újabb igennel a forceolást(és reménykedjünk, hogy nem téglázzuk el a cuccot.)

Nekem ekkor sikeresen felmásolódott a firmware! Azt, hogy 0x162-es hibát megold-e a formázás-forceolás, nem tudom, nem próbáltam.

UPDATE! 0x162-őt próbáltam, és a formázás-forceolás kombináció sem oldja meg.

(Talán Micromax P256 néven is ez a gép kapható, bár ROM-ot nem próbáltam.)

 

Firmware itt:

http://www.mediafire.com/file/p9dsvm366mc9w54/A700-EmberROMv1.2.img/file

Eddig ezt találtam a legjobbnak. Ez egy Android 4.2.2-re épülő ROM. Minden HW-hez van benne kernelmodul, és tartalmazza a Google Play-t is.

Kifejezetten kultúrált, gyárinak tűnő, nem széthackelt, és egészen gyors alapból is.

Egyetlen hátránya a ROM-nak, hogy minden bekapcsoláskor várni kell néhány másodpercet, amíg "alkalmazásokat frissít". Ez a ROM tökéletlenségéből származik, sajnos azt gondolja, hogy minden bekapcsolás "első bekapcsolás", így ezeket a frissítéseket megcsinálja, de semmi beállítást nem változtat meg, és az első beállításokon sem kell végigmennünk minden bekapcsoláskor.

Ebből a könyvtárból pedig többféle FW is letölthető:

https://www.mediafire.com/folder/gm9wb67b05bs4/Azpen_A700#gm9wb67b05bs4

Néhány infó és LiveSuit link itt:

http://dpsdream7.blogspot.com/p/blog-page.html

 

Beállítások:

Általában több alkalmazást is telepítek, hogy lássam a beállítások változtatásainak hatását.

Zeam Launcher <-- Kicsi, gyors, nem bloatware.

Advanced Task Killer Pro <-- Sima task killer, háttérben futó/elinduló alkalmazások megtekintésére jó, Autostarts-al együtt használom

Autostarts <-- Alkalmazások wake-triggerjeit lehet vele engedélyezni/letiltani. Lényege annyi, hogy az alkalmazások bizonyos hatásokra maguktól elindulnak a háttérben. Ez általában felesleges, és az akkuidőre nagyon rossz hatással van, így a telepített alkalmazásoknál ezeket kikapcsolom, illetve szinte mindnél az During Startup és After Startup triggereket. Így gyorsabban indul az Android.

Brightness Level <-- Egy csúszkán állítható a fényerő, de van 5 előre beállított és Automata kiválasztási lehetőség is. Kiválasztásra bezár, ha úgy állítjuk be.

ClockSync <-- Mindenféle bohóckodás nélkül NTP-szerverhez állíthatjuk az eszközünk óráját.

CPUSpy <-- Segítségével megnézhetjük, hogy milyen magfrekvencián mennyi időt töltött a készülékünk. Ha esetleg valami alkalmazás beakad és pörgeti a processzort, azt itt is közvetve látjuk. Illetve látjuk a Deep Sleep-ben töltött időt. Alapvetően az eszköz lezárásával(power gomb röviden) nem csak a kijelző kapcsol ki, hanem az eszköz egy un. Deep Sleep állapotba lép. A processzor is ilyenkor veszi fel a legkevesebb áramot, nem pazarlunk felesleges akkuidőt. Ehhez az is szükséges, hogy ne legyenek háttérben futó/eszközt felébresztő alkalmazások.

Dolphin Browser Mini 2.3 <-- Korábban problémás volt, gyakorlatilag "backdoor" volt a böngészőben, amelyet azóta egy elég komoly felháborodás/hírverés hatására kivettek belőle. Gyakorlatilag a régebbi verziók az összes meglátogatott oldal URL-jét elküldték egy külső szervernek a felhasználó tudta nélkül. Ez nem túl korrekt(finoman szólva). Ez gyakorlatilag a User Privacy totális "telibeszarása"(bocsánat, ezt nem lehet szebben megfogalmazni, mert akkor veszítene a dolog a súlyából). Gyakorlatilag bármit csináltál az interneten, látják, eladják, stb. Nem kóser... a 2.3 elvileg már nem csinálja, mert amúgy jó, kicsi és gyors böngésző.

New Pipe <-- Valószínűleg a legjobb 3rd party Youtube alkalmazás. Gyors, rengeteg beállítási lehetőséggel, nem lagol gyengébb vason sem, nem igényel regisztrációt. Egyszerűen csak jó és kész!

System Tuner Pro <-- Nagyon sok finomhangolási, és rendszer szintű beállítási lehetőség, elég szépen el is lehet vele rontani az eszközünket.

WLD(Wake Lock Detector) <-- Ez az alkalmazás megmutatja, hogy melyik program, és hányszor ébresztette fel eszközünket/vagy megakadályozta annak alvó állapotba lépését. Amelyik sokszor szeretné felébreszteni az eszközt, az nem akkubarát. A nem akkubarát appokat pedig törölni kell.

 

Beállítások:

Háttérben futó alkalmazásokat kiszűröm a Task Killer-Autostarts-System Tuner kombóval.

Engedélyezem a Developer módot a Settings --> About tablet --> Build number sokszori gyors megnyomásával.

Developer options-ben érzéketlenebb érintő kijelzőknél érdemes bekapcsolni a Show Touches opciót, így az érintés helyét jelzi az Android. Összes animációt érdemes kikapcsolni(akkuidő).

Ezeket a beállításokat sokáig kell tesztelni, senkinek nem ajánlom!!!:Don't keep activities-nél pipa be, Background process limit --> No background processes. Gyakorlatilag minden programot leállít, ami nincs fókuszban, tehát a háttérben fut... Ez akkor jó, ha ezek háttérben nem is szeretnének elindulni(nincsenek triggerek, és ébresztési kísérletek). Viszont! Viszont!!! VISZONT!!!!!(nem győzöm hangsúlyozni) Viszont ha az alkalmazások beindulnak, és az Android azonnal le is állítja őket, akkor az indulás-leállás folyamatos váltakozása által a telefon nem fog tudni alvó üzemmódba lépni, vagy gyakran fog felébredni, szóval tevékenységünk kontraproduktív lesz.

Ezen a tableten alapból minimumra állítottam a kijelző fényerejét, mert alapból eléggé fényes, és a nagy kijelző gyakorlatilag az akkuidő reciproka.

Beállítható még, hogy sleep esetén a Wifi automatikusan kikapcsoljon. A Wifi beállításoknál lenyitjuk a menüt, és ott az Advanced-gombra nyomunk, és a Keep Wi-Fi on during sleep-nél kiválaszjuk az Only when plugged in, vagy Never opciókat. Ez azért lehet veszélyes, mert sleep esetén mobilnet-et használhat az eszköz, vagy háttérben futó letöltésünk szakadhat meg. Akinél ez gond, az ne használja.

Bizonyos Android verzióknál nem lehet a Google Play wake-triggerjeit kikapcsolni, szóval az a legjobb ha nem lépünk be, vagy eleve Gapps nélküli romot használunk, így nem lassítja be az eszközt.

 

Backup:

Ha az EmberROM 1.2-őt használjuk, abban már van egy korrektül működő CWM. Mivel belső SD-kártyaként van mountolva a felhasználói háttértár, ezért az eszközre magára is tudunk backupot készíteni!

Bekapcsoláskor a hangerő le(-) gombbal léphetünk a Recovery-be, vagy a kikapcsoló menüből Recovery-be indíthatjuk újra a készüléket.

Backup-restore, minden működik!

 

Update: Na, mielőtt még nagyon megnyugodnánk, hogy mekkora királyok vagyunk, rá kell jönnünk, hogy a Background process limit --> No background processes újraindítás után visszaáll Normal-ra... Ezzel később valamit kezdeni kell. Build.prop-ban átírni, vagy másik firmware-t használni...

A bejegyzés trackback címe:

https://al0ha.blog.hu/api/trackback/id/tr5014391354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása