Life of a hacker – adventures via experiments

aLoHa

aLoHa

Neoway m590e GSM modul használata, part1

2018. november 02. - aLoHa

Egy mikrokontrolleres projekthez szükségem volt egy GSM modulra. Így megoldva a távoli elérést, beállítást és rendszer felügyeletet.

Ahová kerül a rendszer, sajnos nincs wifi. Más esetben a lényegesen egyszerűbb és olcsóbb ESP8266-ot választottam volna. Érdemes megjegyezni, hogy az ESP8266-ból is csak az "ipari" RF árnyékolt kivitelt szabad megvásárolni, a sima pucér változatban a disszipációval és rádiófrekvenciás illesztetlenséggel sem foglalkoztak!

ESP-nél már jól megszokott módon UART-on keresztül, AT parancsokkal lehet a GSM modullal is kommunikálni. A modul maga csak 2G, így telefon, SMS és GPRS szolgáltatásokkal bír, de a GPRS-en belül van néhány extra funkció, például tud FTP-vel AT parancsokkal kommunikálni, tehát nem nekünk kell lekódolni ezeket a funkciókat.

A modul élesztésénél tartok még csak, de az aluldokumentáltság miatt abból sajnos van néhány, így összeszedtem néhány lényeges tudnivalót.

Buktatók:

  • A modul alap baudrate-je 115200, de ha már át volt állítva a baudrate korábban, akkor ez eltérhet(pl.: használt modul esetén).
  • Tápegység szempontjából elég kényes, így SIM kártyával nem valószínű, hogy az USB port el fogja bírni. Külön tápforrás kell neki. Kártya nélkül pár kb. 10 mA-t vesz fel. Az SMD kondenzátorral párhuzamosan érdemes egy pár ezer mikrofarádos és egy 100 nF-os kondenzátort bekötni, vagy az adatlap ajánlásait követni. SIM esetén rángatja a tápot rendesen. Ez okozza az indokolatlan rebootokat is.
  • A BOOT pin 300-500 ms-ig tartó földre húzásával lehet be-kikapcsolni a modult.
  • A BOOT lednek villognia kell bekapcsolt állapotban, ez normális.
  • Terminálunkat úgy konfiguráljuk, hogy a parancsok után csak <CR>(kocsi vissza) karaktert küldjön, a normál windows CR+LF kombináció nem lesz jó.

 

Egyelőre ennyi, folyt.köv.

A bejegyzés trackback címe:

https://al0ha.blog.hu/api/trackback/id/tr9014340189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása