Life of a hacker – adventures via experiments

aLoHa

aLoHa

Friss(ülő) böngészők Windows XP-re!

Avagy ars-poetica a hardver avultatás és egyre igénytelenebb szoftverfejlesztésről.

2019. október 07. - aLoHa

Az idő, és az egyre igénytelenebben kivitelezett szoftverek elképesztő sebességgel avultatják el az egyébként már évekkel korábban is overkillnek számító informatikai eszközeinket.

Persze nyilván pörgetni kell a gazdaságot, és a tech cégek sem halhatnak éhen, ez egyfajta technológiai igénytelenségbe vezeti a szoftverfejlesztést...

Mindenki feltételezi, hogy majd te megveszed a jobb hardvert azért, hogy egyáltalán lépést tudj tartani a napi IT tennivalóiddal.

Igen, nem fejleszteni szeretnél, hanem csupán annyit, hogy fusson egy böngésző, tudj emailt küldeni, zenét hallgatni, és filmet nézni + Office csomag...

Ezekre a kritériumokra már nagyjából egy évtizede is bőven alkalmasak voltak a gépek.(Persze nyilván korábban is már, de maradjunk a minimum fullHD filmezésnél.)

A hardver avul, a szoftvert frissíteni kell, ugyanakkor a funkciók semmiben sem nyújtanak többet egy átlagos felhasználónak, mint 10 éve. Az effektív fejlődést csupán csillogó-villogó áttűnések, effektek, nesze semmi, fogd meg jól látványvilágban lehet csak felmutatni.

Jelen helyzetemben egy Core2Duo gépen kell XP-vel kötni az ebet a karóhoz. A Vista semmire nem való, a Win7 pedig tetű lassú rajta az XP-hez képest. Az idősebb felhasználók pedig nem szeretnek/akarnak/tudnak átszokni, mert bár a GUI változása nem túl nagy, de számukra jelentős(ezért nem játszik sajnos a Linux sem).

Egy nagyjából csak napi hírolvasásra használt számítógépen XP + friss Firefox böngésző kombót az alábbi módon lehet megoldani:

RT-féle friss Palemoon változat(Firefox fork): http://rtfreesoft.blogspot.com

Repo itt: https://o.rths.cf/palemoon/

Magyar nyelv a böngészőhöz itt: https://addons.palemoon.org/addon/pm-langpack-hu/ Itt érdemes megnézni a nyelvi csomag által támogatott verziót, és a repóból az adott változatot letölteni.

Szükségünk lesz még a Locale Switcher-re, amivel a böngészőben nyelvet tudunk váltani:
https://addons.palemoon.org/addon/locale-switcher/

Fontos tudni, hogy ez így ugyan működni fog, viszont az operációs rendszer már nem frissül!!! A gépen semmi bizalmas adatot ne tároljunk, és minden pótolhatatlan információt backupoljunk külső helyre is(fényképek, dokumentumok...).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://al0ha.blog.hu/api/trackback/id/tr1215208440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása