Life of a hacker – adventures via experiments

aLoHa

aLoHa

Penész és a Black Friday...

2019. november 29. - aLoHa

Téli hónapokban a panel házak könnyen penészednek a sarkokban és élekben. Leggyakrabban azért, mert az egybe öntött panel elemek itt illesztődnek egymáshoz, és a következő emelet által képzett födémhez.

Nincs is annál nagyszerűbb dolog, mikor az ember elhúzza a szekrényt a faltól, hogy megcsodálhassa a nem szellőző falon kialakult penészfoltokat...

Én a hosszútávú megoldások híve vagyok, így ennek örömére nekiültem a mai Black Friday által tartogatott hatalmas akcióknak, hogy páramentesítő alkalmatosságot keressek egy nehezen szellőző szobába.

A kínálat nagyjából két kategóriára oszlik szét:
- Olcsó, de nem hatékony
- Drága, de hangos, viszont működik.

Az olcsó, és sajnos kevésbé hatékony modellek egy komoly csapdát rejtenek magukban. Ez gyakorlatilag a működési elvükből adódik. Ezek a páramentesítők Peltier-elemmel dolgoznak, ami egy termoelektromos hatás felhasználásával hoz létre egyik oldalon meleget, a másik oldalon pedig hideget.

A hideg oldalon beszívják a levegőt, a páratartalom itt kicsapódik. A már "kiszárított" levegő a meleg oldal felé megy, visszamelegszik, és így jut vissza otthonunkba.

Egyetlen probléma csupán, hogy ezeknek a készülékeknek a hatásfoka nevetségesen alacsony egy kompresszoros páramentesítőhöz képest(ezek a kompresszorosak viszont jó drágák is cserébe...).

A Peltier-el épített páramentesítők 30%-os hatékonyságúak a kompresszorosokkal szemben, ezt maga az egyik leghíresebb gyártó is elismeri cikkjében:

https://hu.trotec.com/termekek-es-szolgaltatasok/gepek-homecomfort/paratlanitas/gyakorlati-ismeretek-a-paratlanitokrol/paratlanitasi-eljarasok-attekintese/kondenzacios-szaritogep-peltier-technikaval/

Ez nem egy "lepel lerántás" akar lenni, ezek a tények. A gyártó pedig nagyon korrekt módon közli is a vevőkkel weblapján! Ennek ellenére nagyon sok negatív kommentet látok a Peltier-es készülékeknél webshopokban, hogy azok nem váltak be.

Aki komolyan gondolkozik a témán, annak érdemes kompresszoros megoldást választania.

Egy rövid matekpélda:

Ha veszünk egy 15 m^2 alapterületű szobát 2,75 m belmagassággal, az 41,25 légköbméter.

Ez 25°C fokon 100%-os relatív páratartalmon 23,1 g/m^3 vizet jelent. Teljes szobára pedig 952,87 gramm, szóval egy feles híján majdnem 1 litert.

40-60%-os relatív páratartalom az egészséges tartomány.

Tételezzük fel, hogy van egy hőhídunk, ahol a falunk csupán 20°C fok. Ezen a hőmérsékleten már 17,3 g/m^3 páramennyiség is elegendő a fal nedvesedéséhez, és a penészedés kialakulásához.

Ez 25°C fokos levegőben 74,89%-os relatív páratartalomnál fog megjelenni.

Tehát a meglévő hőhidad 25°C-ban 74,89%-os relatív páratartalomnál penészedésre hajlamos lesz.

Alatta nem, felette igen. Próbáljuk meg egyszerű matekkal levinni ezt az értéket Peltier-es páramentesítő számokkal.

A piacon kapható gépek átlagosan nagyjából körülbelül 0,625 litert képesek névlegesen naponta kinyerni.

Tekintsünk el az általuk mozgatott légköbmétertől, és egyéb más hátráltató tényezőtől, és csupán ezzel a névleges számmal számoljunk.

74,89%-ről 60%-ra szeretnénk levinni a páratartalmat, az ajánlott felső határértékre.

Ehhez 14,89%-ot kell kivonnunk, ami a szobánkra számítva 133,4018 ml.

Ehhez 4,685 óra volna szükséges, ami esetünkben inkább az 5 órához tart a modell idealizálása miatt.

Nem túl gyors...

Ha egy átlagos kompresszoros gép 10 liter/nap elméleti maximumával számolunk, az percenként 0,0069 l vizet vesz ki a szobánk levegőjéből.

Így az előző 14,89%-os változásunk, ami Peltierrel 4,685 óra, kompresszoros géppel nagyjából 19,33 perc alatt megvan.

A fogyasztás is jóval kedvezőbb, átlagosan Peltierrel nagyjából 50 W körüli a fogyasztás, kompresszorral 350W körül járunk az átlagos kínálatot tekintve.

Peltier: 0,23425 kWh

Kompresszor: 0,11275 kWh

A számítások csak támpont jellegűek, szándékosan nincs mögöttük valós termék. Ezen a módon konkrét termékeket is végigszámolhatunk idealizált modellekként. Átlagos eszközöket véve nagyjából 2x hatékonyabb a kompresszoros megoldás. A cikk alapján ez nagyjából sejthető volt.

 

Friss(ülő) böngészők Windows XP-re!

Avagy ars-poetica a hardver avultatás és egyre igénytelenebb szoftverfejlesztésről.

Az idő, és az egyre igénytelenebben kivitelezett szoftverek elképesztő sebességgel avultatják el az egyébként már évekkel korábban is overkillnek számító informatikai eszközeinket.

Persze nyilván pörgetni kell a gazdaságot, és a tech cégek sem halhatnak éhen, ez egyfajta technológiai igénytelenségbe vezeti a szoftverfejlesztést...

Mindenki feltételezi, hogy majd te megveszed a jobb hardvert azért, hogy egyáltalán lépést tudj tartani a napi IT tennivalóiddal.

Igen, nem fejleszteni szeretnél, hanem csupán annyit, hogy fusson egy böngésző, tudj emailt küldeni, zenét hallgatni, és filmet nézni + Office csomag...

Ezekre a kritériumokra már nagyjából egy évtizede is bőven alkalmasak voltak a gépek.(Persze nyilván korábban is már, de maradjunk a minimum fullHD filmezésnél.)

A hardver avul, a szoftvert frissíteni kell, ugyanakkor a funkciók semmiben sem nyújtanak többet egy átlagos felhasználónak, mint 10 éve. Az effektív fejlődést csupán csillogó-villogó áttűnések, effektek, nesze semmi, fogd meg jól látványvilágban lehet csak felmutatni.

Jelen helyzetemben egy Core2Duo gépen kell XP-vel kötni az ebet a karóhoz. A Vista semmire nem való, a Win7 pedig tetű lassú rajta az XP-hez képest. Az idősebb felhasználók pedig nem szeretnek/akarnak/tudnak átszokni, mert bár a GUI változása nem túl nagy, de számukra jelentős(ezért nem játszik sajnos a Linux sem).

Egy nagyjából csak napi hírolvasásra használt számítógépen XP + friss Firefox böngésző kombót az alábbi módon lehet megoldani:

RT-féle friss Palemoon változat(Firefox fork): http://rtfreesoft.blogspot.com

Repo itt: https://o.rths.cf/palemoon/

Magyar nyelv a böngészőhöz itt: https://addons.palemoon.org/addon/pm-langpack-hu/ Itt érdemes megnézni a nyelvi csomag által támogatott verziót, és a repóból az adott változatot letölteni.

Szükségünk lesz még a Locale Switcher-re, amivel a böngészőben nyelvet tudunk váltani:
https://addons.palemoon.org/addon/locale-switcher/

Fontos tudni, hogy ez így ugyan működni fog, viszont az operációs rendszer már nem frissül!!! A gépen semmi bizalmas adatot ne tároljunk, és minden pótolhatatlan információt backupoljunk külső helyre is(fényképek, dokumentumok...).

 

Szaggat a hang, és megszakad az USB másolás?

Régebb óta szenvedek a problémával hogy USB-n kereszüli másolás vagy fénysebességgel megtörténik, vagy nagyon hamar megszakad.

Telepítőlemezeket általában Rufus-al csinálok ISO-ból. Ennek a programnak van egy log/debug kimenete, ahol szerencsére elsőre használhatónak tűnő hibaképet kaptam egy ilyen megszakadásról:

Unable to create file: [0x00000005] Access is denied.

Naívan arra gondoltam, hogy ez valami teljesen egzakt hibakép lesz, javítással együtt. Például hogy álljak a bal lábamra, majd jobb kézzel jobb váll fölött sámánénekek mellett szórjam be a gépet himalája sóval, és harmadnapra megoldódik... Persze nyilván nem ilyen egyszerű :D

Elsőre valami rosszul installált USB eszköz driverre, vagy vírusra/malware-re gondoltam, ami valami módon befolyásolja az USB hozzáférésemet.

Driverek kilőve, 3-féle vírusirtó sem talál semmi relevánsat...

Tápegység terhelve mérve is jó feszültségeket mutat, zajmentes. Memtest több óra alatt sem fut hibára...

Fórumokon természetesen mindenhol mást írnak, és egyik megoldás sem működik a fórumozóknak sem.

Ráakadtam azonban egy megoldásra, ami egy kolléga problémáját már megoldotta, gondoltam szerencsét próbálok én is. Az ok és a megoldás egyszerűnek tűnhet, de valamennyire logikus: Elhajlott/oxidálódott processzorláb/kontaktus lehet a ludas... LGA775-ös foglalat, benne 771-es processzor 775-re "matricázva". A foglalatban a lábak szépnek tűnnek, nem nyúltam hozzájuk, fültisztítóval is elég szépen ki lehet őket szaggatni... Az pedig álmoskönyv/vetőkártya szerint nem jó jel.

A processzort viszont izopropillal megtakarítottam, majd néhányszor rázártam a foglalatot, hogy a foglalatból is kopjon az oxid réteg.

Láss csodát, megoldotta a problémát! :) Elég hihetetlen, de egy próbát megér :)

A lustaság fél egészség - avagy scriptelés ingyen kajáért!

"A lustaság fél egészség." - mondja a bölcsesség. A kóderek legnagyobb fegyvere pedig a scriptelés.

Sok feladatot itthon és munkahelyemen is scriptekkel oldok meg. A scriptek hasznosak, mert amennyiben monoton és ismétlődő feladatokat végzünk, könnyen beleeshetünk abba a hibába, hogy megszokásból csináljuk azt, és így elsiklunk bizonyos hibák felett, hibát véthetünk.

Egy egyszerű script könnyen rendszerezheti/elláthatja egyszerűbb feladatainkat, gyakorlatilag hiba nélkül, amennyiben a megfelelő eszközöket használjuk, és a scrip be és kimenetét is validáljuk. Validáció és részletes invalid input tesztelés nélkül a script kétélű fegyver!

Mivel a scriptnyelvek magas szintű programozási nyelvek közé tartoznak, így sok esetben nem kell foglalkoznunk fájlkezeléssel, modulok megírásával vagy modulok validálásával.

Scriptjeimben - habár Windows-t használok - előnyben részesítem a linux parancssoros kódok windowsra fordított változatait, így közvetlenül használhatom korábbi DOS batch és bash scriptelési tapasztalataimat. Továbbá a linux toolok jó része évtizedes múltra tekint vissza, nagy részük pedig nyílt forrású, így "több szem többet lát" alapon megbízhatóak. További előny, ha a tool multiplatform, így mégtöbb platformon használható.

 

Jöjjön a gyakorlati felhasználás:

Ételrendelős weboldalon futottam bele egy napi nyereményjátékba, mely arról szól, hogy napi egy felhasználót random módon kisorsolnak, aki aznap ingyen főételt kap.

A történetben egyetlen csavar van, mégpedig, hogy a nyertest nem értesítik, és a nyeremény csak aznap érvényes. Így, ha nem látogatod minden nap az oldalukat, akkor könnyedén lemaradsz a nyeremény ingyen ebédről. Ez nekik különösen hasznos, mert ezzel látogatottságot tartanak fenn, és nem rossz marketingfogás, továbbá a nyertes gyakran nem tud arról, hogy ő nyert, így a kiadás az étterem részéről nulla.

Az ember nem csak lusta, de néha feledékeny is. A kóder pedig egyenesen úgy van vele, hogy a gép forogjon, az alkotó meg pihenjen. Amit automatizálni lehet, azt automatizálni is kell! 

Kód:
curl www.peldaul-etterem.hu > d:\get.txt
findstr "felhasznalonev" d:\get.txt > nul
if %ERRORLEVEL% equ 0 (
echo Nyertel
pause
) else (
echo Nem nyertel
pause
)

Magyarázat:

  • cURL-el lekérem a weboldalt, ahol a napi nyertes neve szerepel, és ezt beleirányítom egy txt fájlba.
  • Findstr-el a fájlban a saját felhasználó nevemet keresem. Értelemszerűen a felhasználónévnek eléggé egyedinek kell lenni, hogy biztosan ne kapjunk fals találatot. Mivel a findstr kimenetére nincs szükségem ezért nul-ba irányítom
  • A findstr dokumentációja alapján futás után az %ERRORLEVEL% (mely egy normál visszatérési érték, olyan mint C nyelvben a return függvény) megadja, hogy van-e találat, vagy nincs. 0 érték esetén van, 1 esetén nincs.
  • 0, vagyis találat esetén a script kiírja, hogy Nyertél,
  • 1, tehát nem talált esetén Nem nyertél.
  • A pause-nek annyi szerepe van, hogy a végeredmény kiírása után a felhasználó nyugtázására vár.

A kód egy borzalmasan primitív példa, és nem is túl szép(igen, én is tudom), de faék egyszerűségű, így aki most kezdene, az is könnyen átláthatja.

Ezen néhány sor segítségével nem maradsz le az esetleges ingyen kajáról! :)

Manapság aki scriptelésre szánja el magát, az már az itt látható DOS/CMD alapú scriptek helyett egyből python-ban kezdjen kódolni. Sokkal modernebb, hatékonyabb, "tisztább, szárazabb érzés" :)

Bash/DOS/CMD-hez jó alap: https://ss64.com

Python-hoz pedig az Udacity Python kurzusait ajánlanám: https://www.udacity.com/learn/python

DPS Dream 7 firmware flashelés

Ez a tablet nagyjából évente kerül hozzám javításra, most más ROM-ot próbálok rátenni.

Az előző valószínűleg nem törölte a cache partícióról a szemetet, ami így megtelt...

A hibakép: Nem akar bebootolni, percekig áll a bootlogónál, és nem történik semmi.

 

Hozzávalók:

  • LiveSuite v1.07 <-- Nem tudom mi okból, de enyhén bloatware, önkényesen létrehoz az asztalon egy parancsikont, illetve a registrybe hozzárendeli a saját indítását egy billentyűkombinációhoz.
  • MicroUSB kábel
  • A tablet, lehetőleg feltöltve.

Mivel a tabletre rákeresve gyakorlatilag nulla terméktámogatással találkozunk, ezért szétszedjük. Alján két csillagcsavar, körben pattintós fülek, sérülésmentesen szétszedhető.

Arra gondoltam, bizonyára valami rebrandelt dolog lehet, a nyákon biztos van valami felirat, amiből eljutok egy másik gyártó másik típusáig, ahol majd lesz letölthető firmware, és kész is.

A lényeges kérés az volt, hogy magyar nyelvi támogatású legyen.

Az eszközben egy Allwinner A13-as ARM processzor van, illetve a nyákon a következő felirat:

INET-86VZ-REV03

Erre rákeresve kapunk jó néhány találatot, bár ezek nagyja sajnos halott link.

Ezt a tabletet árulják Azpen A 700 néven is, így már könnyebb ROM-ot találni az eszközhöz.

Többféle firmware-el és Android verzióval próbálkoztam, és néhány flashelés hibára futott.

 

Folyamat:

  • LiveSuite elindít, IMG fájl betölt.
  • Tablet kikapcsolva, és hangerő lefelé gombot nyomva USB kábelre dug, majd POWER gomb nyomkod.
  • A program kiírja, hogy felismerte az eszközt, akkor nem kell tovább nyomkodni, és elengedhető a hangerő gomb is.
  • Alap esetben a NEM-et választva normál flashelést próbálunk meg
  • Ha szerencsénk van, akkor 3-4 perc alatt végigfut, és megy a cucc.
  • Kevésbé nagy szerencse esetén 0x162 vagy 0x163-as hibát kapunk. Nem tudok kínaiul, illetve a hibára rákeresve eléggé használhatatlan információkat találunk különböző fórumokon.

Ami nálam működött: 0x163-as hibát kaptam, gondoltam megpróbálom formázva-forceolni az újratelepítést. Mikor felajánlja, hogy normál vagy formázós flashelést szeretnénk, válasszul igennel a formázást, majd újabb igennel a forceolást(és reménykedjünk, hogy nem téglázzuk el a cuccot.)

Nekem ekkor sikeresen felmásolódott a firmware! Azt, hogy 0x162-es hibát megold-e a formázás-forceolás, nem tudom, nem próbáltam.

UPDATE! 0x162-őt próbáltam, és a formázás-forceolás kombináció sem oldja meg.

(Talán Micromax P256 néven is ez a gép kapható, bár ROM-ot nem próbáltam.)

 

Firmware itt:

http://www.mediafire.com/file/p9dsvm366mc9w54/A700-EmberROMv1.2.img/file

Eddig ezt találtam a legjobbnak. Ez egy Android 4.2.2-re épülő ROM. Minden HW-hez van benne kernelmodul, és tartalmazza a Google Play-t is.

Kifejezetten kultúrált, gyárinak tűnő, nem széthackelt, és egészen gyors alapból is.

Egyetlen hátránya a ROM-nak, hogy minden bekapcsoláskor várni kell néhány másodpercet, amíg "alkalmazásokat frissít". Ez a ROM tökéletlenségéből származik, sajnos azt gondolja, hogy minden bekapcsolás "első bekapcsolás", így ezeket a frissítéseket megcsinálja, de semmi beállítást nem változtat meg, és az első beállításokon sem kell végigmennünk minden bekapcsoláskor.

Ebből a könyvtárból pedig többféle FW is letölthető:

https://www.mediafire.com/folder/gm9wb67b05bs4/Azpen_A700#gm9wb67b05bs4

Néhány infó és LiveSuit link itt:

http://dpsdream7.blogspot.com/p/blog-page.html

 

Beállítások:

Általában több alkalmazást is telepítek, hogy lássam a beállítások változtatásainak hatását.

Zeam Launcher <-- Kicsi, gyors, nem bloatware.

Advanced Task Killer Pro <-- Sima task killer, háttérben futó/elinduló alkalmazások megtekintésére jó, Autostarts-al együtt használom

Autostarts <-- Alkalmazások wake-triggerjeit lehet vele engedélyezni/letiltani. Lényege annyi, hogy az alkalmazások bizonyos hatásokra maguktól elindulnak a háttérben. Ez általában felesleges, és az akkuidőre nagyon rossz hatással van, így a telepített alkalmazásoknál ezeket kikapcsolom, illetve szinte mindnél az During Startup és After Startup triggereket. Így gyorsabban indul az Android.

Brightness Level <-- Egy csúszkán állítható a fényerő, de van 5 előre beállított és Automata kiválasztási lehetőség is. Kiválasztásra bezár, ha úgy állítjuk be.

ClockSync <-- Mindenféle bohóckodás nélkül NTP-szerverhez állíthatjuk az eszközünk óráját.

CPUSpy <-- Segítségével megnézhetjük, hogy milyen magfrekvencián mennyi időt töltött a készülékünk. Ha esetleg valami alkalmazás beakad és pörgeti a processzort, azt itt is közvetve látjuk. Illetve látjuk a Deep Sleep-ben töltött időt. Alapvetően az eszköz lezárásával(power gomb röviden) nem csak a kijelző kapcsol ki, hanem az eszköz egy un. Deep Sleep állapotba lép. A processzor is ilyenkor veszi fel a legkevesebb áramot, nem pazarlunk felesleges akkuidőt. Ehhez az is szükséges, hogy ne legyenek háttérben futó/eszközt felébresztő alkalmazások.

Dolphin Browser Mini 2.3 <-- Korábban problémás volt, gyakorlatilag "backdoor" volt a böngészőben, amelyet azóta egy elég komoly felháborodás/hírverés hatására kivettek belőle. Gyakorlatilag a régebbi verziók az összes meglátogatott oldal URL-jét elküldték egy külső szervernek a felhasználó tudta nélkül. Ez nem túl korrekt(finoman szólva). Ez gyakorlatilag a User Privacy totális "telibeszarása"(bocsánat, ezt nem lehet szebben megfogalmazni, mert akkor veszítene a dolog a súlyából). Gyakorlatilag bármit csináltál az interneten, látják, eladják, stb. Nem kóser... a 2.3 elvileg már nem csinálja, mert amúgy jó, kicsi és gyors böngésző.

New Pipe <-- Valószínűleg a legjobb 3rd party Youtube alkalmazás. Gyors, rengeteg beállítási lehetőséggel, nem lagol gyengébb vason sem, nem igényel regisztrációt. Egyszerűen csak jó és kész!

System Tuner Pro <-- Nagyon sok finomhangolási, és rendszer szintű beállítási lehetőség, elég szépen el is lehet vele rontani az eszközünket.

WLD(Wake Lock Detector) <-- Ez az alkalmazás megmutatja, hogy melyik program, és hányszor ébresztette fel eszközünket/vagy megakadályozta annak alvó állapotba lépését. Amelyik sokszor szeretné felébreszteni az eszközt, az nem akkubarát. A nem akkubarát appokat pedig törölni kell.

 

Beállítások:

Háttérben futó alkalmazásokat kiszűröm a Task Killer-Autostarts-System Tuner kombóval.

Engedélyezem a Developer módot a Settings --> About tablet --> Build number sokszori gyors megnyomásával.

Developer options-ben érzéketlenebb érintő kijelzőknél érdemes bekapcsolni a Show Touches opciót, így az érintés helyét jelzi az Android. Összes animációt érdemes kikapcsolni(akkuidő).

Ezeket a beállításokat sokáig kell tesztelni, senkinek nem ajánlom!!!:Don't keep activities-nél pipa be, Background process limit --> No background processes. Gyakorlatilag minden programot leállít, ami nincs fókuszban, tehát a háttérben fut... Ez akkor jó, ha ezek háttérben nem is szeretnének elindulni(nincsenek triggerek, és ébresztési kísérletek). Viszont! Viszont!!! VISZONT!!!!!(nem győzöm hangsúlyozni) Viszont ha az alkalmazások beindulnak, és az Android azonnal le is állítja őket, akkor az indulás-leállás folyamatos váltakozása által a telefon nem fog tudni alvó üzemmódba lépni, vagy gyakran fog felébredni, szóval tevékenységünk kontraproduktív lesz.

Ezen a tableten alapból minimumra állítottam a kijelző fényerejét, mert alapból eléggé fényes, és a nagy kijelző gyakorlatilag az akkuidő reciproka.

Beállítható még, hogy sleep esetén a Wifi automatikusan kikapcsoljon. A Wifi beállításoknál lenyitjuk a menüt, és ott az Advanced-gombra nyomunk, és a Keep Wi-Fi on during sleep-nél kiválaszjuk az Only when plugged in, vagy Never opciókat. Ez azért lehet veszélyes, mert sleep esetén mobilnet-et használhat az eszköz, vagy háttérben futó letöltésünk szakadhat meg. Akinél ez gond, az ne használja.

Bizonyos Android verzióknál nem lehet a Google Play wake-triggerjeit kikapcsolni, szóval az a legjobb ha nem lépünk be, vagy eleve Gapps nélküli romot használunk, így nem lassítja be az eszközt.

 

Backup:

Ha az EmberROM 1.2-őt használjuk, abban már van egy korrektül működő CWM. Mivel belső SD-kártyaként van mountolva a felhasználói háttértár, ezért az eszközre magára is tudunk backupot készíteni!

Bekapcsoláskor a hangerő le(-) gombbal léphetünk a Recovery-be, vagy a kikapcsoló menüből Recovery-be indíthatjuk újra a készüléket.

Backup-restore, minden működik!

 

Update: Na, mielőtt még nagyon megnyugodnánk, hogy mekkora királyok vagyunk, rá kell jönnünk, hogy a Background process limit --> No background processes újraindítás után visszaáll Normal-ra... Ezzel később valamit kezdeni kell. Build.prop-ban átírni, vagy másik firmware-t használni...

MSP430 project - alapozás, jó ha tudod

Az előző néhány napban új projectbe kezdtem, és ezzel párhuzamosan sajnos elég sok dolog nincs megírva, de igyekszem, hogy használható tudás kerüljön a blogba.

Évekkel korábban, mikor promóciós céllal 4,30$ volt a TI MSP430 Launchpad fejlesztői panelje(és ekkor még postaköltség sem volt, illetve a cég fizette a vámot).

Nagyon kedvező ajánlat volt, így beleugrottam egy ilyen board vásárlásába.

Több érdekes eszköz lett megvalósítva vele, melyekről majd később itt részletesebben is szeretnék írni.

Rövid bevezetés:

A kit magából a boardból áll, egy USB kábelből, két mikrokontrollerből, és egy 32 kHz-es kvarcból, ami felforrasztható igény szerint. Fejleszői környezete a Code Composer Studio, amiből én anno még a 4.x.x változatokat használtam. Ez fizetős alkalmazás, ám a megkötés a IDE-ben csak annyi, hogy max 32 KB-os binárist fordíthatunk vele. Ahogy láttam, már sokkal korszerűbb verziók is rendelkezésre állnak, de én ehhez szoktam, így ezt használom.

Hatalmas előnye a régi verziónak, hogy mivel már nem korszerű, ezért a TI ingyenesen ad hozzá egy licensz kulcsot, amivel teljes verzióssá tehető.

A korai verzió itt érhető el:

http://processors.wiki.ti.com/index.php/Download_CCS#Code_Composer_Studio_Version_4_Downloads

A hozzá való hivatalos licenszkulcs pedig itt:

http://processors.wiki.ti.com/index.php/Licensing_-_CCS

A boardban programozható legjobban "felszerelt" kontroller adatlapja itt található:

http://www.ti.com/lit/ds/symlink/msp430g2553.pdf

Komplett board adatlap pedig itt érhető el(Ha régebbi fejlesztő panelünk van, figyeljünk a revíziók változásaira!):

http://www.ti.com/lit/ug/slau318g/slau318g.pdf

 

Jó ha tudod:

  1. A board 3,3 V-al táplálja a mikrokontrollert.
  2. Itt érdemes megjegyezni, hogy a portok összesen 48 mA-el terhelhetőek mindkét irányban, egy I/O lábon pedig +-6 mA maximális áram folyhat.
  3. A kontroller belső RC oszcillátorát használja alapbeállításként, ami 1 MHz-en fut, és viszonylag nagy az időzítési szórása. Egyszer használtam olyan feladatra, melyben időkritikusabb kommunikációt bitbangeltem, és sajnos anno szkóp nélkül csak órákkal később jöttem rá, hogy szétesik az időzítés(kontroller keresztcserélvel működött a kód).
  4. A 2553-as mikrokontrollernek az Rx-Tx lábai fel vannak cserélve... Nem tudom mit gondoltak a gyárban..
  5. A kontroller portlábai adatlap szerint NEM 5V toleránsak!
  6. A CCS 4.x.x verzióval korábban tapasztaltam olyan problémákat, hogy amennyiben nagyobb méretű binárisokat használunk a kontrollerünkön, debug esetén a változók értékei könnyedén felülírhatják egymást. Ez valószínűleg IDE probléma, mert debug nélkül a hiba nem jelentkezik.

Ajánlott irodalom:

  • SLAU144 --> MSP430x2xx Family User's Guide

Ez egy hasznos PDF, CPU és HW interface regiszterek leírásával. Nagyjából MUST HAVE olvasmány, jelenleg a J verzió a legfrissebb.

http://www.ti.com/lit/ug/slau144j/slau144j.pdf

  • John Davies -- MSP430 microcontroller basics

Ez a könyv tényleg inkább a kezdőket célozza meg, bár terjedelemben tekintélyes. Kicsit olyan, mint az Aspirine, mindenre jó, de semmire nem elég. Kezdetnek tökéletes, a mintakódok kissé túl vannak benne bonyolítva, és csak lényeges regiszterek vannak benne kifejtve. Alapvetően jó könyv.

Flash Player offline telepítők

Az utóbbi fél évben nagyjából 5 alkalommal telepítettem különböző gépekre különböző OS-ek alá a flash playert. Öt alkalomból négyszer fordult elő a hiba, hogy nem kezdte el a telepítő letölteni sem a programot, így a telepítés meghiúsult. Az alábbi helyen(bár nincs is agyon reklámozva) elérhetőek az offline/standalone telepítők, bár csak a beta változatokhoz:

https://labs.adobe.com/downloads/flashplayer.html

Szokásos módon a használt böngészőhöz valót kell letölteni.

Ott is hasznos lehet, ahol nincs internet, vagy adatforgalom szerinti díjszabás van.

Neoway m590e GSM modul használata, part1

Egy mikrokontrolleres projekthez szükségem volt egy GSM modulra. Így megoldva a távoli elérést, beállítást és rendszer felügyeletet.

Ahová kerül a rendszer, sajnos nincs wifi. Más esetben a lényegesen egyszerűbb és olcsóbb ESP8266-ot választottam volna. Érdemes megjegyezni, hogy az ESP8266-ból is csak az "ipari" RF árnyékolt kivitelt szabad megvásárolni, a sima pucér változatban a disszipációval és rádiófrekvenciás illesztetlenséggel sem foglalkoztak!

ESP-nél már jól megszokott módon UART-on keresztül, AT parancsokkal lehet a GSM modullal is kommunikálni. A modul maga csak 2G, így telefon, SMS és GPRS szolgáltatásokkal bír, de a GPRS-en belül van néhány extra funkció, például tud FTP-vel AT parancsokkal kommunikálni, tehát nem nekünk kell lekódolni ezeket a funkciókat.

A modul élesztésénél tartok még csak, de az aluldokumentáltság miatt abból sajnos van néhány, így összeszedtem néhány lényeges tudnivalót.

Buktatók:

  • A modul alap baudrate-je 115200, de ha már át volt állítva a baudrate korábban, akkor ez eltérhet(pl.: használt modul esetén).
  • Tápegység szempontjából elég kényes, így SIM kártyával nem valószínű, hogy az USB port el fogja bírni. Külön tápforrás kell neki. Kártya nélkül pár kb. 10 mA-t vesz fel. Az SMD kondenzátorral párhuzamosan érdemes egy pár ezer mikrofarádos és egy 100 nF-os kondenzátort bekötni, vagy az adatlap ajánlásait követni. SIM esetén rángatja a tápot rendesen. Ez okozza az indokolatlan rebootokat is.
  • A BOOT pin 300-500 ms-ig tartó földre húzásával lehet be-kikapcsolni a modult.
  • A BOOT lednek villognia kell bekapcsolt állapotban, ez normális.
  • Terminálunkat úgy konfiguráljuk, hogy a parancsok után csak <CR>(kocsi vissza) karaktert küldjön, a normál windows CR+LF kombináció nem lesz jó.

 

Egyelőre ennyi, folyt.köv.

"System UI has stopped" megoldva

Főzött Slim Fresh ROM-ot(Android 4.4.2) használok Lenovo S660-as telefonomon, mert a drónom applikációja 4.2-re már nem települt fel. Ez a rom még elég gyors, és mindenféle sallangoktól mentes, így az akkut sem meríti.

Egyetlen problémája, hogy a SystemUI néha bekapcsolásnál/újraindításnál összeroskad. A neten hegyekben állnak a hasznosabbnál-hasznosabb tippek, hogy indítsam újra teliholdkor prímszámszor, és megjavul, vagy csak egyszerűen be kell kenni macskapiszokkal, és jobb váll felett hátradobni...

MEGOLDÁS: Wipe Cache! Üríteni kell a cache partíciót recoveryből, és kész.

Sikerült rávennem magam...

Rég gondolkodtam már blog indításán, de ez mégsem a klasszikus értelemben vett blog lesz, inkább csak egy amolyan "széljegyzet".

Széljegyzet mindenféle elektronikai, informatikai és egyéb tapasztalatról, amikre az ember órák keresése-szenvedése után jön rá.

A jegyzetfüzetek, cetlik, fecnik keresgetése, elvesztése mellett a blognak hatalmas előnye, hogy a Google mindent megtalál, így később vissza tudok térni ide. Ugyanakkor hasznos lehet másnak is, aki hasonló problémákra próbál megoldást találni.

A bejegyzések jegyzetekhez való módon valószínűleg nem lesznek túlzottan cizelláltak, inkább lényegretörően a száraz tényeket fogják tartalmazni használhatóság érdekében.

süti beállítások módosítása